4 min czytania

wyślij na maila

Jakie produkty żywnościowe mogą powodować zaparcia?

Przyczyny zaparć mogą być różne. Często wynikają z braku ruchu, złej diety lub dolegliwości zdrowotnych. Winę za nie mogą też ponosić produkty powodujące zaparcia. Warto wiedzieć, jakie produkty powodują zaparcia, aby móc je wykreślić ze swojego menu.

Zaparcia mogą być efektem złej diety

Wiele produktów żywnościowych może powodować trudności z wypróżnianiem. Jednak największym problemem jest przede wszystkim to, że nie pijemy wystarczającej ilości wody w ciągu dnia, jemy za dużo cukru i tłustych ciężkostrawnych dań, obfitych w nabiał i czerwone mięso.

Nieregularne spożywanie posiłków również może przyczynić się  do problemów z jelitami. Zaparcia mogą być wywołane także częstym powstrzymywaniem się od wypróżnienia oraz przyjmowaniem niektórych leków.

Jakie produkty powodują zaparcia?

Walczysz z zaparciami? Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, jest rozpoznanie produktów, których należy unikać w przypadku zatwardzenia. Z jakich przysmaków lepiej zrezygnować, gdy masz problemy z wypróżnieniem? Jakie produkty powodują zaparcia?

1. Kawa

Zastanawiasz się jak to możliwe? Czy kawa powoduje zaparcia? Przecież zdarza się, że po kawie od razu biegniemy do toalety. Otóż kawa, a konkretniej kofeina, to produkt powodujący zaparcia, gdyż przyczynia się do odwodnienia organizmu. Jeśli nie uzupełniasz płynów w ciągu dnia , mogą wystąpić bolesne zaparcia.

Dlatego jeśli nie chcesz zrezygnować z filiżanki pobudzającej kawy o poranku, pamiętaj, aby popić ją dwiema szklankami wody. Staraj się pić małą czarną, bo mleko i cukier mogą zaostrzyć problem.

2. Słodycze

Wiele słodzonych produktów, takich jak ciasta czy napoje gazowane, jest pozbawionych zawartości wody oraz błonnika. Poza tym w ich skład wchodzi dużo tłuszczów. Kiedy masz problem z zaparciami, lepiej unikaj słodkości przez jakiś czas, żeby ułatwić żołądkowi proces trawienia, a jelitom wypróżniania.

3. Banany

Czy banany powodują zaparcia? To zależy od stopnia dojrzałości owocu. Jeżeli banan jest jeszcze niedojrzały i ma zielony kolor, nie będzie się dobrze trawił. Konsekwencją spożycia takiego banana są gazy, które mogą zacząć gromadzić się w jelitach, a w rezultacie utrudnią trawienie oraz wypróżnianie. W przeciwieństwie do zielonych bananów, dojrzałe, żółte owoce są bogate w błonnik i będą pomocne w walce z zatwardzeniem.

4. Nabiał

Zarówno mleko, jak i ser to produkty powodujące zaparcia, zawierają laktozę oraz tłuszcze. Spożywanie ich w większych ilościach może powodować dyskomfort w żołądku, wywoływać gazy i powodować kłopoty z wypróżnianiem. Podobnie jajka – zjedzone w zbyt dużej ilości mogą doprowadzić do zatwardzenia.

5. Mięso

Czerwone mięso ma w sobie dużo tłuszczów, a mało błonnika. To sprawia, że strawienie go jest trudniejsze i może powodować zaparcia. Szczególnie, jeśli jesz mięso niemal codziennie. Aby uniknąć nieprzyjemnych zaparć, ogranicz jego spożycie do 1 porcji w tygodniu.

jakie produkty powodują zaparcia – ciężkostrawny hamburger

Czy niektóre warzywa powodują zatwardzenie?

Większość warzyw, szczególnie surowych, jest wręcz wskazana w przypadku zaparć. Wiele z nich zawiera błonnik rozpuszczalny, który odpowiada m.in. za rozluźnianie mas kałowych oraz przyspiesza detoksykację. Jednak są warzywa, które nasilają problem zatwardzenia.

Jakie warzywa powodują zaparcia? To przede wszystkim:

Czego nie jeść, gdy masz zaparcie?

Najlepiej unikać produktów, w których przeważają tłuszcze, substancje odwadniające i gazotwórcze. Fast foody, tłuste mięso czy słodycze utrudnią proces trawienia oraz wypróżniania.

Co pomoże na zaparcia? Dieta bogata w błonnik, kasze, owoce i warzywa (szczególnie suszone i surowe). Należy też pić minimum 2 l wody dziennie. W trakcie zaparć warto zastosować lek OTC Xenna Extra Comfort na zaparcia doraźne oraz wyrób medyczny Xenna Balance na zaparcia przewlekłe.

Gdzie kupić

Sprawdź gdzie kupić produkty XENNA.

Sprawdź gdzie kupić